Νίκος Φραγκιάς «NLP: Το πολύ-εργαλείο επικοινωνίας»

Συναντήσαμε τον Νίκο Φραγκιά, διεθνώς πιστοποιημένο NLP Trainer, ο οποίος μας μυεί στον κόσμο του NLP (Neuro– Linguistic– Programming, Νευρο- Γλωσσικός Προγραμματισμός) και τη χρήση του στους επαγγελματίες Υγείας.

Ο Νίκος είναι Interventionist, Ψυχοθεραπευτής, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, διεθνώς πιστοποιημένος NLP Trainer και Master NLP Coach, Πρόεδρος και ιδρυτής της Dynamic Equilibrium System ltd. Ως εθνικός συντονιστής του παγκόσμιου φορέα INLPTA (International NLP Trainers Association) για Ελλάδα και Κύπρο και διεθνής πρεσβευτής του ANLP (Association for NLP) είναι ο μόνος Έλληνας με τέτοιου είδους διεθνείς πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις, υπεύθυνος για την τήρηση του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων NLP στην Ελλάδα και Κύπρο.

Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, τι είναι το NLP τελικά, για ποιους λόγους είναι τόσο χρήσιμο στους επαγγελματίες και πώς μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο εκπαιδευτή και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανάγκες μας.

Τι είναι το NLP;

Αυτό που θέτουμε ως ερώτημα στους συμμετέχοντες/συνταξιδιώτες μας σε κάθε εκπαίδευση είναι: «Πως θα εξηγούσες σε ένα 7χρονο παιδί τι είναι NLP;»

Αυτό δε θα απαντηθεί εδώ …

Μπορούμε εδώ να πούμε απλά ότι το NLP προσφέρει την τεχνολογία και τις μεθόδους για το πώς να «οργανώνουμε» την σκέψη μας. Είναι μία επιστημολογία (epistemology) που ασχολείται με τη μελέτη της δομής της υποκειμενικής μας εμπειρίας, με την τέχνη και την επιστήμη της επικοινωνίας, την εξήγηση της δικής μας συμπεριφοράς και των άλλων και, φυσικά, αποτελεί μια πανίσχυρη εργαλειοθήκη για προσωπική και οργανωτική αλλαγή.

Είναι μια πλούσια συλλογή από τεχνικές που οδηγούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών, που είναι πολύ εύκολο να μάθεις και να σου δείξουν άλλον ένα τρόπο να μπορείς να επικοινωνείς, να παίρνεις αποφάσεις, να επαναπροσδιορίζεις την ζωή σου σε κάθε υποτιθέμενο «δε μπορώ» που εμφανίζεις, με μία διάθεση «γιατί όχι;».

Μερικές από τις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει σε έγκυρα επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά για το NLP είναι:

  • «Ίσως να είναι η πλέον σημαντική σύνθεση γνώσης για την ανθρώπινη επικοινωνία που έχει εμφανισθεί από τη δεκαετία του ‘60».- Science Digest
  • «Ο NLP έχει αμέτρητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση και το χειρισμό των ατομικών προβλημάτων».- Time Magazine
  • «Παρέχει τη δυνατότητα να επιφέρουμε αλλαγές χωρίς τη γνωστή αγωνία και πόνο που συνοδεύει αυτά τα φαινόμενα» και ότι «επιτρέπει την αύξηση και διεύρυνση των επιλογών μας, την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και, γι’ αυτό, τη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης και βούλησης στους περισσότερους από εμάς». – Training & Development Journal

Για ποιους λόγους να μάθω NLP; Πού θα με βοηθήσει;

Η απάντηση αυτή στο πλαίσιο του NLP είναι δαιδαλώδης. Όταν μιλάμε για NLP, ουσιαστικά μιλάμε για επικοινωνία (εσωτερική- εξωτερική) και επίτευξη στόχων ζωής. Αυτή η επιστημολογία θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, εκεί που αρχίζουν να γίνονται και να παγιώνονται οι προγραμματισμοί που δέχεται ο εγκέφαλός μας σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Αυτοί οι προγραμματισμοί είναι εντυπωμένοι στο μη συνειδητό νου μας και καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, που καθοδηγούν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη δράση και τις συμπεριφορές μας στην καθημερινότητά μας, την αντίδρασή μας στα εξωτερικά ερεθίσματα, και τα οποία προκαθορίζουν τη συναισθηματική, λογική και πρακτική αντίδραση/ συμπεριφορά μας.

Στην ενήλικη ζωή, οποιαδήποτε διαδικασία ή τεχνική κάνεις, ειδικά σε θέματα συνηθειών, ενεργοποιεί αυτόματα άλλες εγκεφαλικές συνδέσεις που με την σειρά τους ενεργοποιούν άλλες συμπεριφορές ή συναισθήματα ή καταστάσεις. Με τη χρήση του NLP μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε το νου μας (mind re- engineering™), ώστε να αντικαταστήσουμε αυτές τις μη επιθυμητές συμπεριφορές ή στρατηγικές με άλλες, οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ευελιξία στη σκέψη και την (λεκτική και μη) επικοινωνία, αποκτώντας την ικανότητα του ελέγχου του εαυτού μας σε δύσκολες και προκλητικές καταστάσεις που συναντούμε στη ζωή μας. Θεωρώ ότι αυτό και μόνο είναι η αρχή της δημιουργίας ενός κόσμου πολύ πιο βατού να περπατηθεί, σε σχέση με αυτόν που είναι τώρα για τον κάθε έναν από εμάς.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δω στον εαυτό μου;

Όλα έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες που έχεις μπαίνοντας σε αυτό.  Ποιες θα ήθελες εσύ να είναι οι αλλαγές που θα δεις στη ζωή σου; Σε ποιον τομέα συγκεκριμένα; Τι θα έκανες για αυτές τις αλλαγές, αφού είναι και αυτές που θέλεις;

Αυτό και μόνο είναι ένα δείγμα κατανόησης του ενδιαφερόμενου, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας μας για να ανακαλύψει τι θέλει να πετύχει με αυτό. Ο καθένας βγαίνει αλλιώς, ταυτόχρονα όμως μένει ίδιος. Η ευελιξία στη σκέψη και τον τρόπο ζωής είναι η μόνη εγγύηση.

Οι προσεγγίσεις του τύπου «θα αλλάξεις την ζωή σου με 5 τρόπους» είναι ωραίο και δυνατό marketing, όμως δεν ισχύουν. Ισχύει κάτι πολύ περισσότερο: με πόσους πιθανούς συνδυασμούς θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση που θα λάβεις μέσα στην εκπαίδευση, διατηρώντας ταυτόχρονα την συμπεριφορική και νοητική ευελιξία σου, για να αλλάξεις την ζωή σου; Το NLP αποτελεί το μοναδικό εργαλείο που πολλαπλασιάζεται με τον εαυτό του και τον αριθμό των υποτεχνικών που το πλαισιώνουν, ακριβώς διότι δίνει πίσω στον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση να το χρησιμοποιεί όπως θέλει. Οπότε, το ερώτημα δεν είναι ποιες αλλαγές θα δεις, αλλά πόση ευτυχία μπορείς να αντέξεις.

Πώς γίνεται η εκπαίδευση στο NLP;

Στο NLP υπάρχουν διάφορα επίπεδα εκπαιδεύσεων, ακριβώς γιατί είναι ένα εργαλείο που απαιτεί μεθοδικότητα και χρόνο… πέψης. Τα επίπεδα αυτά είναι:

  • NLP Diploma: Διάρκεια 4 ημέρες
  • NLP Practitioner: Διάρκεια 12 ημέρες
  • NLP Coach Practitioner: Διάρκεια 4 ημέρες
  • NLP Master Practitioner: Διάρκεια 14 ημέρες.

Και πολλά άλλα, ανάλογα με τον φορέα πιστοποίησης του κάθε εκπαιδευτή και εκπαιδευτικού.

Η εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά στο NLP Practitioner επίπεδο, έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τον εκπαιδευόμενο να μπορέσει να αναγνωρίσει τις δομές που υπάρχουν πίσω από τις συμπεριφορές του, τα μη συνειδητά προγράμματα που τρέχουν, καθώς και τεχνικές που μπορεί να κάνει στον εαυτό του. Επίσης, το μεγαλύτερο κομμάτι εκπαίδευσης αποτελεί η επικοινωνία, είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική. Ο τρόπος (το «Πώς») που επικοινωνεί κάποιος είναι σημαντικό σημείο αναφοράς, διότι μας δείχνει πως προσλαμβάνει το περιβάλλον. Ποιες είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί; Τι εικόνες δημιουργούνται μέσα του; Ποιοι είναι οι ήχοι που συμπληρώνουν την εμπειρία; Η ανάπτυξη των αισθήσεων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο NLP.

Αυτό που έχουμε δημιουργήσει εμείς από την Ελλάδα στην Dynamic Equilibrium System ltd είναι NLP Specialties Diplomas, διάρκειας 5 ημερών, και συγκεκριμένα τα:

  • NLP Sports Diplomaπου απευθύνεται σε αθλητές, προπονητές, personal trainers, fitness instructors, αθλητικούς διατροφολόγους και γενικά όσους ασχολούνται με αθλητές και ασκούμενους.
  • NLP Wellbeing Diplomaπου απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, Διαιτολόγους- Διατροφολόγους, Επιστήμονες Ψυχικής Υγείας, επαγγελματίες Κοινωνικών και Συμπεριφορικών επιστημών, Life Coaches, Health & Wellness Coaches.

Αυτά θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα στο 2018 και είναι διεθνώς πιστοποιημένα από την INLPTA για όλο τον κόσμο. Θα βγουν σε ειδική συνδυαστική τιμή με το NLP Practitioner Certification, αποτελώντας το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης για επαγγελματίες των συγκεκριμένων κλάδων.

Πώς βρίσκει κάποιος το σωστό άνθρωπο για να κάνει NLP;

Εξαιρετική ερώτηση! Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος, υπάρχει μόνο κατάλληλος ή μη κατάλληλος για μένα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να εκπαιδευτεί και να έχει μια εμπειρία (αλλαγής) ζωής χρησιμοποιώντας την καλύτερη γνώση του NLP, χρειάζεται να περάσει ο ίδιος από συνέντευξη όλους τους Εκπαιδευτές.

Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό, είναι αν ο εκπαιδευτής (και το πρόγραμμα) έχει τις εγκεκριμένες πιστοποιήσεις από τους παγκόσμιους φορείς και το έργο που έχει κάνει όχι μόνο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αλλά και σε ερευνητικό και θεραπευτικό. Υπάρχουν εκπαιδευτές που είναι καλοί στο NLP Sales, άλλοι σε θεραπευτικά πλαίσια, άλλοι σε επιστημονικά πλαίσια υγείας, διατροφής και αθλητισμού.

Τέλος, για μένα το πιο σημαντικό, είναι αν πραγματικά πρεσβεύουν αυτό που διδάσκουν, το Walk the Talk. Είναι δουλειά ή τρόπος ζωής;

Πηγή: mednutrition.gr

2022-10-05T19:03:11+00:00